Romana|English
Acasa
Scurta prezentare
Introducere
Statut
Proiect FIR
Actiuni
Curriculum
Corala Mundi
Festivitati
Venituri
Buget
Aprecieri
Recunostinta
Contact
Forum
Fapte-AFAR
Numarul de vizitatori hit counter

Proiect FIR

Denumire: Fundatia “TEZAURUL SACRU AL RELIGIILOR”
Sediul central: Bucuresti, sector 1, str. Gral Cristescu nr. 12, cod 010198
Email: sacredtreasure2033@yahoo.com
Web: www.sacredtreasure.org

 

 

PROIECT FIR


FORUMUL INTERNATIONAL AL RELIGIILOR

NOUL IERUSALIM
MIRACOLUL SECOLULUI III


             Iniţiază un viitor sediu al Reprezentanţilor tuturor religiilor din fiecare ţară, o “Casă de Slavă Lui Dumnezeu Tatăl”, care va fi garanţia fericirii copiilor noştri, a generaţiilor viitoare.
             Este Şansa Lumii şi a viitorului ei. Numai când se vor uni dogmele putem spune că a fost înlăturat pericolul războaielor şi e scris în Noul Testament. “Atunci când voi veţi fi împreună slugile mele (Noul Testament Apocalipsa lui Ioan, Cap.22-3) atunci voi fi şi Eu cu voi (Noul Testament Apocalipsa lui Ioan, Cap.21-3)”.


“Prin credinta la pace si buna intelegere intre oameni pentru salvarea tuturor.”


“Numai impreuna salvam lumea.”


“Numai impreuna construim pacea”

 

PREZENTAREA FUNDATIEI TEZAURUL SACRU AL RELIGIILOR

 • Numele organizatie-Fundatia Tezaurul Sacru al Religiilor
 • Data infiintarii legale: 4/10/1994, prin Hotarare Judecatoreasca J 147/94
 • E-mail: sacredtreasure2033@yahoo.com
 • Web: www.sacredtreasure.org
 • Cod fiscal: 6255488

 

 • Necesitatea constituirii Fundatiei

 

      Proiectul vine in intampinarea unor nevoi religioase universale, raportate la cadrul social existent. Modelele de manifestare religioasa devin din ce in ce mai variate, riscand adesea sa cada in capcane inevitabile. Materialismul agresiv, ateismul sau razboaiele bazate pe divergente religioase; inarmarea excesiva care a dus la saracirea populatiei si la un pericol iminent al Terrei; decadenta culturala, criza ecologica ori eutanasia si incalcarea frecventa a legilor divine. Existenta tuturor acestor disensiuni are la baza lipsa de comunicare partiala sau totala intre reprezentantii religiilor. Criza religioasa generata de acest context este simptomatica, iar cauza ori urmarile ei se cunosc indeajuns pentru a mai suporta comentarii. Exemplele de fata si nu numai, devin motive solide pentru a initia constituirea si sprijinirea unei autoritati religioase mondiale/ Forum Mondial al Religiilor cu sediul in Bucuresti Romania (Europa de Rasarit). Forumul ar urma sa reuneasca reprezentantii celor mai importante 12 religii mondiale, si numai actionand impreuna s-ar putea oferi o solutie eficienta pentru a contrabalansa discrepantele persistente.

 

 • Obiectivele Fundatiei

A. Obiective propuse si realizate:

1. Cumpararea pentru noul sediu F.I.R a unui teren de cca. 50ha, amplasat intre comunele Vidra si Berceni, la 7 Km de statia de metrou IMGB. Aceasta zona corespunde descrierii din Apocalipsa (Cap. 22), la o apa limpede , care izvoraste din tronul lui Dumnezeu;

2. Obtinerea tuturor avizelor necesare pentru proiectul de urbanism zonal de la: Culte, SRI, MAN, Ecologie, Pedologie, Mediu, Alimentare gaze, Apa, si alte avize;

3. Mediatizarea obiectivului Fundatiei la toate religiile reprezentative din Romania: Patriarhia Ortodoxa , Biserica Romano- Catolica, Biserica Armeana, Biserica Calvina, Muftiatul, etc.;

4. Constituirea A.P.A.R.- Asociatia pentru Pace a Religiilor din Romania;

5.Actiuni desfasurate cu toate religiile si cultele din Romania:

 • Festivalul de Muzica Religioasa al Cultelor din Romania "A Ta Este Imparatia si Puterea"-6 Februarie 1997;
 • Concursul National de Creatie Muzicala Religioasa "Cel Mai Frumos Cantec Inchinat lui Dumnezeu"-Mai 1998;
 • Concursul International de Interpretare Religioasa "Corala Mundi" –25 Mai 1998;
 • Festivitati de acordare de premii pentru merite deosebite in activitatea de convergenta spirituala a reprezentantilor religiilor din Romania in cursul anului 2000 si in prezent;

6. Justificarea, definirea si intocmirea conceptului de Forum International Religios;

7. Intocmirea proiectului Forumului , a proiectului de ansamblu cu organigrama si structura FIR;

8. Mediatizarea proiectului prin internet la toate religiile în toate ţarile, care sunt trecute în internet;

9. Prelucrarea diverselor observatii primite la proiect;

B. Obiective propuse si in curs de realizare

10. Crearea unei conferinte interreligioase de 7 zile intre reprezentantii celor 12 religii; discutarea in plen pentru, analizarea, votarea si semnarea structurii organigramei si a bugetului necesar, pentru constituirea Conferintei Internationale a Religiilor pentru Mileniul III. Reprezentantii religiilor din fiecare tara vor participa in mod personal, sau va fi delegata oficial o persoana pentru a putea aproba si semna structura, organigrama si bugetul. Se va urmari ca sa fie prezente cat mai multe personalitati religioase de varf (Patriarhi, Rabini, etc), pentru ca Forumul sa devina o autoritate incontestabila nu numai cantitativ, ci mai ales calitativ;

11. Confirmarea bugetului si acreditarea reprezentantilor religiilor (ambasadorii acestora) pentru organizarea cazarii, a mesei, a spatiilor de desfasurare a conferintelor functie de numarul participantilor;

12. Crearea departamentelor si a regulamentelor de functionare a acestora;

13. Gasirea solutiilor de autofinantare a F.I.R;

14. Proiectarea sediului permanent, proprietate, FIR;

15. Construirea sediului F.I.R;

16. Amenajarea si dotarea sediului F.I.R;

17. Intretinerea si gospodarirea sediului F.I.R;

 

Descrierea proiectului - obiectiv propus si in curs de realizare

  • Titlul proiectului

Proiectul se intituleaza Conferinta Internationala a Religiilor pentru Mileniul III. Reprezentantii religiilor din fiecare tara vor participa in mod personal, sau va fi delegata oficial o persoana pentru a putea aproba si semna structura, organigrama si bugetul. Se va urmari ca sa fie prezente cat mai multe personalitati religioase de varf (Patriarhi, Rabini, etc), pentru ca Forum-ul sa devina o autoritate incontestabila nu numai cantitativ, ci mai ales calitativ.

  • Perioada si locul desfasurarii lui

Conferinta este proiectata a se desfasura pe parcursul a sapte zile, cu posibilitatea prelungirii ei, functie de complexitatea discutiilor, pana la maxim zece zile. Derularea actiunii va avea loc in Bucuresti. Pentru dezbateri, va fi inchiriata o sala corespunzatoare in sediul Palatului Patriarhal sau al Centrului International de Conferinte (CIC), unde va fi servita si masa. Cazarea participantilor se va face la hotel, asigurandu-se transportul corespunzator si paza permanenta a acestora.

  • Grupul -tinta de persoane adresate

Proiectul se adreseaza celor 12 religii mondiale din fiecare tara participanta la Forum. In mod extins, insa, acestea ii reprezinta, prin autoritatea detinuta, pe toti credinciosii practicanti, cuprinsi in cele 12 mari religii, exprimand identitatea si valoarea fiecareia. Prin formarea si functionarea viitorului organism religios, se vor media si sustine interesele spirituale ale fiecarui cetatean al lumii, aparand drepturile sale si ale semenilor sai.


      Obiectivele Conferintei Internationale a Religiilor pentru Mileniul III
Organizarea conferintei prin:

 1. Discutarea proiectului de structura si organigrama a FIR cu reprezentantii religiilor din Romania.
 2. Cooptarea reprezentantilor principalelor 12 religii mondiale din fiecare tara
 3.  Pregatirea si proiectarea structurii organizatorice a viitoarei institutii: departamente, functii, numar membri, etc. Proiectarea organigramei.

Planificarea bugetului

  1. Selectarea si cooptarea viitorilor participanti ai celor 12 religii reprezentative mondiale prin invitarea acestora. 
  2. Conceperea invitatiei si difuzarea ei.
  3. Estimarea cheltuielilor necesare sustinerii conferintei.
  4. Alegerea si amenajarea/asigurarea spatiilor de cazare, masa si conferinta.
  5. Primirea membrilor si crearea ambiantei favorabile cunoasterii.
  6. Formarea grupurilor de rugaciune comuna.
  7. Adunarea in plen a participantilor pentru definirea si dezbaterea scopului si structurii institutiei; pentru formarea cadrului necesar (comisii si activitati specifice, modalitatile de comunicare intre departamente, ritmul si forma intrunirii lor, etc.) derularii activitatilor viitoare.
  8. Aprobarea structurii organizatorice F.I.R , a Forumului stabilindu-se bugetul acestuia.
  9. Stabilirea calendarului viitoarelor activitati

  Proiect propunere pentru Structura Organizarii
                             
  Forumului International al Religiilor

                              (Dialogul Permanent al Religiilor )

                               Propunere pentru orgranigrama FIR

  organigrama

  I. Fundamentarea si principiile de baza ale FIR

  B. FORUMUL INTERNATIONAL AL RELIGIILOR (prescurtat FIR) este o organizatie interreligioasa internationala de dialog permanent, constituita prin libera aderare a reprezentantilor din principalele 12 religii universaliste, care accepta sa studieze si sa releveze valorile morale ale propriilor invataturi de credinta. Aceasta este necesar pentru a eradica conflictele si razboaiele din viata internationala, pentru ca toti sa avem o viata spirituala completa si unica. In felul acesta suntem convinsi ca apartenenta sau credinta religioasa nu va mai fi considerata un motiv de discriminare sau violenta sociala si politica, nici de inarmare atat de costisitoare azi.

        1. Forumul se va forma din reprezentantii celor 12 religii existente (pe baza textelor sacre ale fiecarei religii) din fiecare tara. Reprezentantii religiilor din fiecare tara vor trebui sa se intalneasca intr-o sedinta de constituire a FIR pentru a aproba structura organizatorica a FIR in Conferinta Internationala a FIR pentru Mileniul III- al Pacii, iar Conferinta Internationala Constitutiva va avea loc la o data care va fi anuntata din timp.

        2. Cei care vor aproba structura prin vot deschis in plen vor fi membri fondatori ai FIR. Cei care se vor abtine sau nu vor vota, pot mai tarziu sa adere la statutul si structura de organizare a FIR, dar nu se mai bucura de statutul de fondator si nu pot fi alesi in structurile de conducere ale FIR. In cadrul acestuia sunt cuprinse urmatoarele categorii de membri:

  -membri permanenti ai religiilor cu drept de vot, ambasadori ai religiilor

  -membri confesiunilor observatoare - delegati permanenti

  -membri altor institutii cu statut de invitati/oaspeti (guest members)

  C. La CONFERINTA INTERNATIONALA CONSTITUTIVA a FIR se va discuta structura organizatorica a FIR (propusa de Fundatia Tezaurul Sacru al Religiilor care a avut initiativa si a discutat aceasta structura cu reprezentantii religiilor din Romania). Structura va fi supusa votului dupa discutii, observatii si modificari prealabile aprobate in plen. Ulterior, fiecare religie din fiecare tara va urma sa aprobe bugetul necesar fiecarui reprezentant, urmand sa trimita un ambasador permanent la FIR.

        3. Odata constituit, Forumul ramane deschis pentru toate religiile care recunosc si sustin principiile , normele si obiectivele pe care membrii fondatori le-au pus la baza infiintarii organizatiei prin aprobarea proiectului de structurare a FIR.

        4. Deviza organizatiei este: "Prin credinta la pace si buna întelegere intre oameni pentru salvarea tuturor !" “Numai impreuna salvam lumea”, “Numai impreuna construim pacea”

        5. Scopul FIR este cel de a afirma si de a promova, in conditiile globalizarii vietii economice, politice si sociale, forta credintei în motivarea oamenilor pentru realizarea principiilor si obiectivelor prevazute in Carta Organizatiei Natiunilor Unite, precum si standardele universale de comportament moral universal. Afirmarea si promovarea fortei credintei devine posibila prin unirea eforturilor interreligioase universale cu cele ale guvernelor statelor membre ale ONU si ale organizatiilor regionale si subregionale de securitate, angajate in mentinerea pacii si stablitatii mondiale.

        6. FIR este un organism independent, ne-subordonat vreunei religii, organizatii internationale interreligioase guvernamentale sau ne-guvernamentale, dar coopereaza in realizarea scopului propus cu orice asemenea organizatie similara, precum si cu alte organizatii recunoscute. Structura principala a FIR-ului este intalnirea generala. Decide organizatia structurala, incluzand in parte persoane de religii diferita.

        7. Fundatia se bucura de aprobarea Ministerului Culturii si Cultelor.

        8. Sediul organizatiei este in Bucuresti, Romania.

        9. Resursele materiale si financiare necesare organizarii si functionarii FIR s-au asigurat pana acum de Fundatia Tezaurul Sacru al Religiilor prin donarea de catre Familia Ghiulbenghian a cca. 50 ha teren construibil situat la 7 km de metroul Bucurestiului. In continuare, ele vor fi asigurate prin cotizatiile anuale la bugetul organizatiei din partea religiilor membre; prin sponsorizari internationale ale companiilor, fundatiilor, societatilor, asociatiilor, persoanelor fizice si juridice care sustin FIR si activitatea interreligioasa; prin prestari servicii, productie, etc. Fiecare religie va face un CD cu un material de circa 10 minute pentru turisti si pelerini. CD-ul va contine cele mai frumoase asezaminte ale religiei, principalele legi sacre, traditiile si tainele acestora, inclusive portul reprezentantilor. Astfel, pelerinii si turistii vor face cunostinta cu toate religiile din lume, pentru o cunoastere si intelegere superioara a fratilor ce traiesc in alte tari sau continente.

        10. Fiecare tara isi va trimite ambasadorii tuturor religiilor din acea tara.

        11. Comitetele preparatoare si Conferinta Internationala Constitutiva se vor desfasura in Bucuresti, Romania

        12. FIR poate completa sau modifica statutul aprobat de Conferinta Constitutiva Internationala Interreligioasa prin Conferinta Generala, fara a mai avea nevoie de alte aprobari. Fiecare religie din fiecare tara are un singur membru in conducerea fiecarui organism/comitet operativ de conducere, comisie, departament, etc.

        13. Fiecare comisie va fi compusa din membrii permanenti ai religiilor cu drept de vot. Orice membru cu drept de vot amintit din fiecare comisie va fi titularul religiei sale pe specialitate. Comisia de Programe si Agenda va elabora planul de actiune pentru fiecare luna urmatoare, planul fiind adus la cunostinta Comitetului Operativ al Consiliului de Conciliere in vederea aprobarii. Pe parcursul desfasurarii activitatii, se vor putea crea si alte comisii pe probleme noi aparute.

        14. Comitetul Operativ al Consiliului de Conciliere, Consiliul Executiv al Adunării Generale si Biroul Executiv al Secretariatului se vor întruni înainte de Adunarea Generală în fiecare lună pentru a se pune de acord agenda de discutii a Adunării Generale pentru a fi pregătită sedinta adunării generale lunare, pentru a se desfăsura cât mai operativ Adunarea Generală. Deasemeni se vor întruni, pentru a se discuta si pune de acord programele pentru luna următoare. Agenda si programul se vor aproba de toti membri FIR prezenti prin vot deschis.

        15. Consiliul Executiv, Comitetul Operativ si Biroul Executiv vor avea un Secretar si câte 2 Directori - unul general, altul adjunct. Consiliul Executiv al FIR are reprezentati din fiecare religie. Comitetul Operativ, Biroul Executiv al FIR are reprezentanti din fiecare religie.

        16. Structura organizatorica va fi aprobata de Conferinta Internationala Constitutiva, si vor fi stabilite dupa necesitati, in cadrul Adunarii Generale Lunare.

        17. Paza fiecarui reprezentant al fiecarei religii va fi asigurata contra cost de catre angajati romani platiti de Fundatie. Paza, cazarea, masa, chiria si transportul impreuna cu toate celelalte cheltuieli vor fi suportate de Fundatie din contributiile banesti ale fiecarui stat si religie. Bugetul se va stabili de comun acord in Conferinta Internationala Constitutiva.

        18. Fiecare reprezentant al fiecarei religii nu are voie sa faca prozelitism.

        19. In salile de conferinte unde se va lucra, fiecare religie isi va putea ridica un altar sacru pentru rugaciune comuna pe religii. Astfel, instalandu-se cate un altar in cele 12 sali de lucru, fiecare religie va avea concomitent o sala de lucru si de rugaciune. In acest mod, reprezentantii unei religii din toate tarile lumii vor lucra si se vor ruga impreuna, fiecare in religia sa.

  II. Etapele de organizare a FIR

        1. Intocmirea proiectului pentru structura organizarii si a regulamentului de functionare a FIR; intocmirea bugetului necesar desfasurarii FIR , pe care va trebui sa-l suporte ambasadorii fiecarei religii din tarile participante, precum si insotitorii acestora ;

        2. Discutarea proiectului cu comitetele pregatitoare formate din reprezentanti ai religiilor din Romania si strainatate;

        3. Lansarea de catre Fundatia Tezaurul Sacru al Religiilor a invitatiei si apelului de deschidere a Conferintei Internationale Constitutive a Conferintei Religiilor pentru Mileniul III catre conducatorii si reprezentantii religiilor;

        4. Organizarea Conferintei Internationale Constitutive a Conferintei Religiilor pentru Mileniul III cu reprezentantii celor 12 religii internationale;

        5. Dezbaterea, definitivarea si votarea proiectului si statutului FIR in cadrul Conferintei Internationale Constitutive a Conferintei Religiilor pentru Mileniul III;

        6. Discutarea, aprobarea si delegarea reprezentantilor religiilor din fiecare tara care a aderat la FIR, pentru dialogul permanent interreligios international;

        7. Primirea si cazarea delegatilor; organizarea pazei acestora , precum si a transportului de la hotel la sala de conferinte, etc.;

        8. Organizarea salilor de conferinte: dotarea lor cu aparatura , mobilier, casti, translatori, functionari ai FIR, etc.;

        9. Deschiderea oficiala a FIR.(Acesta se considera constituit din momentul semnarii Statutului, si isi va incepe activitatea dupa ce jumatate plus unul din conducerile religiilor ale caror delegatii participa la FIR vor fi in Bucuresti si vor ratifica Decizia de Aderare la Forum);

        10. Desemnarea colectivelor de conducere a comisiilor, departamentelor, serviciilor consiliilor executive, a Secretarului General, precum si a Presedintilor de consilii si a Vicepresedintilor;

        11. Stabilirea si planificarea tematicilor ce vor fi supuse lunar votului de catre Conferinţa Generala a FIR.

  III. Structura propusa de organizare a FIR

  FORUMUL INTERNATIONAL AL RELIGIILOR are trei organisme principale, conform organigramei alaturate:

        C. CONFERINŢA GENERALA

        F. CONSILIUL DE CONCILIERE

        G. SECRETARIATUL

        C. CONFERINŢA GENERALA este condusa de CONSILIUL EXECUTIV FIR constituit din reprezentantii celor 12 religii si un Secretar General, ajutat de 2 Vicepresedinti. Conferinţa este formata din totalitatea membrilor FIR si reprezinta organismul care poate sa dezbata si sa adopte rezolutii decizii in orice problema din domeniul obiectivelor si scopului organizatiei, precum si in legatura cu competentele si atributiile cu care a fost imputernicita prin Statut, cu privire la celelalte organisme ale Forumului. Ea este condusa de un Secretar General impreuna cu sefii comisiilor , departamentelor, serviciilor, birourilor, etc., si se intruneste lunar pentru dezbateri doctrinare. Secretarul General se supune controlului si deciziilor Adunarii, avand totusi drept de “veto” in cazul atingerii structurii statutare, sau in caz de deviere de la scopul propus. Conferinţa tine sesiuni lunare ordinare, iar daca circumstantele o cer, sesiuni extraordinare. Sesiunile extraordinare se convoaca de catre Secretarul General, la cererea Consiliului de Conciliere sau a majoritatii simple a membrilor Forumului. Secretarul General poate fi inlocuit de catre unul din vicepresedinti. Conferinţa Generala îşi desemneaza Consiliul Executiv FIR pentru fiecare sesiune care are loc la 2 ani şi stabileşte propriul regulament interior şi comitetul operativ de conducere care este ales pentru 2 ani. În caz de necesitate, se realeg membrii Consiliului Executiv FIR. La fel se aleg membrii Biroului Executiv tot pentru 2 ani.

  Conferinţa Generala poate crea organismele subsidiare pe care le considera necesare in exercitarea functiilor sale. Urmatoarele atributii intra in competenta Consiliului executiv al Conferinţei Generale:

        1. Poate face recomandari membrilor organizatiei si/sau Consiliului de Conciliere Interreligios, in orice asemenea problema sau domeniu, cu exceptia situatiilor de disputa asupra carora exercitarea atributiilor Consiliului de Conciliere se afla in curs.

        2. Primeste si analizeaza rapoarte de la toate comisiile, departamentele, serviciile, birourile, etc. ale organizatiei si adopta decizii in legatura cu acestea inainte de conferinta pe care le supune votului in plen.

        3. Alege membrii nepermanenti ai Consiliului de Conciliere si presedintii propriilor comisii principale si permanente; desemneaza Secretarul General FIR pe o perioada de 5 ani, la recomandarea Consiliului de Conciliere. Aceste poate fi reales înca o data.

        4. Analizeaza si aproba bugetul organizatiei si cotele procentuale cu care se contribuie la constituirea bugetului de catre religiile membre.

        5. Consiliul executiv aduna informaţiile de la cele 8 comisii pe care le primeşte de la membrii FIR.

        Totodata primeşte informaţiile biroului executiv care le aduna de la departamentele din subordine privind situaţia internaţionala. Deasemeni primeşte rapoartele comitetului operativ ale consiliului de conciliere care prin comitetele sale va controla şi îndruma activitatea membrilor FIR şi aplicarea în plan mondial a hotarârilor luate în conferinţa generala. Fiecare membru al Conferinţei Generale are dreptul la un singur vot in adoptarea deciziilor. Deciziile Conferinţei Generale in problemele importante ale FIR se adopta cu majoritate simpla din totalul membrilor votanti prezenti, ca si in celelalte probleme si in chestiuni de procedura urgenta. Categoriile de probleme considerate importante sunt prevazute in Statut. Conferinţa Generala are un Consiliu Executiv FIR format din 12 membri, care se aleg la 2 ani o data si analizeaza saptamanal toate informatiile , impreuna cu comitetele operative de la toate comisiile. Aceeasi persoana nu poate fi aleasa in 2 sau mai multe consilii, departamente, comisii, etc. Rezolutiile Consiliului se ratifica lunar in Conferinţa Generala. Comisiile din subordinea Conferinţei Generale vor iniţia norme comune tuturor religiilor şi ţarilor şi se vor informa prin departamentele Secretariatului de aducerea la împlinire a acestora. Conferinţa cuprinde opt comisii permanente.

  Comisiile Conferinţei

  I. Comisia pentru convergenta spirituala/doctrinara.

  II. Comisia pentru pastrarea si ocrotirea creatiei divine.

  III. Comisia juridic-religioasa pentru disciplina sacra comuna.

  IV. Comisia pentru comunicatii, informatii si prelucrarea acestora.

  V. Comisia pentru unitate de actiune interreligioasa si asistenta sociala.

  VI. Comisia pentru administratie si buget.

  VII. Comisia de proceduri si acreditari.

  VIII. Comisia de programe si agenda.

  I. Comisia pentru convergenta spirituala/doctrinara Aceasta comisie are un comitet operativ de conducere format din 3 persoane care stabilesc ordinea de zi a temelor si problemelor de discutat, precum si a celor din sedintele urmatoare. Ea alege 12 persoane, cate una din fiecare religie, pentru a incheia procesul verbal si evidenta problemelor doctrinare dezbatute. Comisia I-a are urmatoarele atributii:

  • problemele doctrinare ce se vor dezbate lunar dupa cercetarea in prealabil a tuturor textelor sacre de catre fiecare reprezentant al religiei
  • numararea voturilor si alegerea pe rand a unui moderator al Comitetului Operativ
  • întocmeşte textul rezoluţiei care se va aplica de toate religiile.

  II. Comisia pentru pastrarea si ocrotirea creatiei divine

  In aceasta comisie Comitetul Operativ dezbate si supune Conferintei Generale proiecte de lege privind ocrotirea si pastrarea creatiei divine, a mediului (vegetatia, fauna, apele), precum si a omului. (Exemplu: clonarea, avortul, vânarea animalelor, pescuitul, etc.)

  III. Comisia juridic-religioasa pentru disciplina sacra comuna

  Comisia juridic-religioasa intocmeste rapoartele si textul legislativ, disciplinar aprobat de toate religiile in forma corecta in care a fost dezbatut. In aceasta comisie vor lucra 12 reprezentanti de la fiecare religie si va exista un Comitet Operativ de conducere format din trei persoane –un Secretar si 2 Directori. Textele finale se vor traduce cu avizul Comitetului Operativ, in cele 4-6 limbi de circulatie internationala, fiind trimise cu stampila FIR in fiecare tara membra, fiecarei religii participante.

  IV. Comisia pentru comunicatii, informatii si prelucrarea acestora

  Aceasta comisie primeste, triaza, traduce si distribuie corespondenta pe compartimente. Totodata, ea se informeaza despre starea de fapt din fiecare tara pentru a se putea eradica imediat conflictele. Eventualele observatii venite de la religiile diverselor state se vor analiza in comisia juridica si se vor supune la vot in plen în cazul în care situatia e urgenta. Hotararile luate in comun de catre toate religiile prin Conferinta Generala se vor mediatiza in fiecare tara, fiind obligatorii pentru toti cetatenii tarilor respective.

  V. Comisia pentru unitate de actiune interreligioasa si asistenta sociala

  Controleaza aducerea la indeplinire a hotarârilor FIR, prevederilor religioase si a normelor de conduita care se stabilesc in Conferinta Generala si ia masuri impotriva incalcarii hotararilor FIR de catre membrii FIR si ai Fundatiei, cu ajutorul Consiliului de Conciliere. Deasemeni vor avea grija ca hotarârile sa fie transmise reprezentantilor religiilor pe care le reprezinta si acestia sa le aplice prin mediatizarea acestora la toate locurile religioase, la toti membrii din tara respectiva. Comisia va avea grija sa propuna si sa urmareasca hotarârile cu privire la asistenta sociala a membrilor tuturor religiilor deoarece saracia si boala au ajuns la cote alarmante în toata lumea.

  VI. Comisia pentru administratie si buget

  Comisia de administratie si buget va avea 33 de membri, un Comitet Operativ, un Secretar si 2 Directori. Aceasta comisie va analiza si va avea responsabilitatea incasarii bugetului necesar pentru fiecare reprezentant. Totodata, va intocmi planul de cheltuieli necesare pe fiecare zi, luna si an, si va analiza resursele suplimentare de venit, împreuna cu Consiliul de Administrare al Fundatiei format din angajatii Fundatiei care vor trebui sa duca la îndeplinirea scopului propus de Fundatie.

  VII.Comisia de proceduri si acreditari

  In aceasta comisie vor fi analizate si verificate actele tuturor reprezentantilor religiilor. Acestia vor fi distribuiti in functiile, comitetele, consiliile, birourile, departamentele si salile in care vor lucra.

  VIII. Comisia de programe si agenda

  In aceasta comisie se vor intocmi programele de lucru si de week-end-uri pe fiecare saptamana a tuturor membrilor FIR. Totodata, in cadrul ei se va discuta si intocmi modul de lucru in teritoriul tuturor religiilor membre ale FIR.

  F. CONSILIUL DE CONCILIERE (INTER-RELIGIOS) are un COMITET OPERATIV care se compune din 12 membri ai FIR, si trei membri în conducere, un Secretar si 2 Directori stabiliti de Conferinta Internationala Constitutiva pe criteriile reprezentarii fiecarei religii si ale reprezentarii geografice. Fiecare religie membra in Consiliul de Conciliere are un singur reprezentant in Consiliu.

  Consiliul de Conciliere are in structura 4 Comitete permanente, precum si grupuri de lucru permanente si temporare, misiuni de conciliere religioasa, comisii de corijari si alte componente stabilite prin decizii ale Consiliului si aprobate de Conferinta Generala.

  Consiliul de Conciliere analizeaza si supune dezbaterilor disciplinare (in vederea pastrarii acestei structuri aprobate) comportamentul fiecarui ambasador, functionar FIR, observatori, invitati, a fiecarei religii vis-a vis de oamenii altei credinte din aceeasi tara sau tari diferite.

  Consiliul de conciliere are 4 Comitete:

        1. Comitetul doctrinar(Doctrinal Task Force);

        2. Comitetul pentru admiterea de noi membri;

        3. Comitetul pentru sedintele Consiliului;

        4. Comitetul pentru controlul informatiilor

        Fiecare Comitet are in compunere cate un reprezentant al fiecarei religii, şi un Secretar ajutat de doi Directori. Cei trei din cele 4 Comitete vor forma Comitetul Operativ.
  Prin statut, membrii Forumului confera Consiliului de Conciliere Interreligios responsabilitatea organizarii actiunilor concertate ale religiilor membre in sprijinul mentinerii convergentei interreligioase, al pacii, securitatii si stabilitatii mondiale, al protectiei creatiei divine, prin prevenirea violentei si reconcilierea prin precepte religioase, pe cale pasnica a grupurilor si natiunilor aflate in conflict, si prin instituirea misiunilor religioase de evitare a amenintarilor la adresa convietuirii pasnice pe Pamant, promovand rezolutiile FIR şi controlând aplicarea acestora în fiecare ţară.
  Consiliul tine consultari inchise si reuniuni deschise ori de cate ori apar situatii de tensiune, la cererea reprezentantilor oricarei religii membre a organizatiei sau a unei organizatii religioase din afara Forumului.
  Dupa fiecare reuniune, Presedintele in exercitiu al Consiliului face o declaratie de presa în fiecare lună.
  Cei ce nu vor respecta hotărârile FIR vor fi mediatizaţi şi scoşi din rândul conducătorilor religioşi în cazuri extreme.


  G. SECRETARIATUL FIR este compartimentul executiv al organizatiei aflat in subordinea Consiliului Executiv FIR si a Secretarului General, si analizeaza rapoartele de la comisiile, comitetele, departamentele, birourile si serviciile necesare indeplinirii atributiilor stabilite prin Statut.
  Departamentele ce funcţionează în subordinea Secretariatului vor primi informaţii din toate ţările de la toate religiile prin funcţionarii plătiţi, observatorii si voluntarii FIR.
  Toate departamentele, vor avea un colectiv de conducere format din reprezentanti ai tuturor religiilor, in frunte cu un Secretar si 2 Directori. Acestia vor informa Consiliul Executiv FIR prin rapoarte permanente de lucru. Sefii acestora sunt subordonati Secretarului General. Secretariatul are in structura sa urmatoarele departamente:
  BIROUL EXECUTIV, care analizeaza informatiile tuturor religiilor din toate ţările de la toate comisiile, birourile, departamentele, serviciile, etc., impreuna cu personalul de conducere al acestora. Biroul va prelucra rapoartele si materialele primite saptamanal, impreuna cu conducerile fiecarui sector dintre cele mentionate. Biroul Executiv împreună cu Consiliul Executiv şi Comitetul Operativ şi cu conducerile acestora care sunt subordonaţi Secretarului General şi Vicepreşedintelui FIR, se vor întâlni în ultima săptămână pentru a pregăti conferinţa pentru a se pune de acord înainte pentru ca şedinţa să fie operativă.


           Biroul Executiv include:
        a. Departamentul Purtatorului de Cuvant al Secretarului General;
        b. Departamentul de Protocol si Relatii, condus de Secretarul General(S.G.);
        c. Departamentul doctrinar pentru pastrarea si ocrotirea creatiei divine, format din functionari pe diverse domenii care informeaza comisiile de specialitate cu situaţia pe TERRA;
        d. Departamentul pentru unitate de actiune, format din reprezentanţi ai religiilor pe diverse domenii care informeaza comisiile de specialitate la nivel mondial;
        e. Departamentul pentru educatie spirituala si morala, format din functionari şi reprezentanţi ai religiilor pe diverse domenii care informeaza comisiile de specialitate;
        f. Departamentul pentru misiuni religioase, format din functionari şi reprezentanţi ai religiilor pe diverse domenii care informeaza comisiile de specialitate;
        g. Departamentul Centrului Operativ de Situatie(Operative Situation Centre)- locul unde se aduna permanent toate informatiile pentru a putea fi prelucrate in sedintele Biroului Executiv intrunit cu o saptamana inainte de conferinta.
        h. Departamentul pentru problemele Conferinţei Generale, care organizeaza, planifica tematica si discutiile urmatoarei luni, si informeaza Comisia de programe si agenda;
        i. Departamentul de Informatii Publice, care pregă teste materialele pentru Purtatorul de Cuvant, aprobate de Secretarul General;
        j. Departamentul Juridic;
        k. Departamentul de Logistica si Administratie Internaţională

  IV. Metodologia, programul si agenda de activitate

        1. FIR este o organizatie cu activitate permanenta si regulata, care se desfasoara lunar in temeiul "Calendarului Reuniunilor si Conferintelor Lunare”. Calendarul este elaborat anual de catre Comisia de programe si agenda a Conferintei Generale si a Jurnalului emis de Secretariat si Conferinta Generala, Jurnalul redactandu-se zilnic, saptamanal si lunar.

        2. Fiecare religie membra va acredita la sediul Forumului o Misiune Permanenta , condusa de un reprezentant plenipotentiar permanent, imputernicit personal de catre conducatorul celui mai important for al religiei respective. Statutul legal pe teritoriul Romaniei al personalului misiunilor permanente va fi cel corespunzator membrilor organizatiilor non-guvernamentale si se va stabili de comun acord cu Guvernul Romaniei, printr-un Memorandum initiat de Fundatia Tezaurul Sacru al Religiilor

        3. Limbile oficiale de lucru ale organizatiei sunt similare cu cele practicate la ONU: engleza, franceza, rusa, chineza, araba si spaniola.

        4. Nu se impune nici o restrictie in legatura cu accesul in conditii egale al reprezentantilor tuturor religiilor membre ale organizatiei la toate functiile din organismele principale si subsidiare ale Forumului. Exceptiile se vor stabili in Conferinta Generala, fata de cei care creaza conflicte, discriminare, etc. pe diferite criterii: religioase, etnice, etc.

        5. In perioadele dintre sesiunile ordinare ale Conferintei Generale, organismele principale si subsidiare ale Forumului isi desfasoara activitatea in comisiile principale, departamentele, comitetele speciale si in grupurile de lucru speciale ale acestora, dezbatand problemele de pe agenda Conferintei Generale si pregatind rapoartele comisiilor si proiectelor de rezolutie care se supun aprobarii urmatoarei sesiuni ordinare.

        6. Nu se planifica si nu se tin reuniuni si sedinte ale principalelor organisme, comisii, comitete, etc, in zilele sarbatorilor importante ale religiilor membre ale Forumului. Exceptie poate face numai Consiliul de Conciliere, pentru situatiile de criza aparute inopinant.

        7. Se va organiza programul zilnic al fiecarui ambasador al religiilor si locul unde isi va petrece fiecare week-end-ul personal.

  Fundatia poate modifica statutul asociatiei ori de câte ori este necesar pentru a duce la împlinire scopul înfiintarii Fundatiei, sau poate delega consilierul juridic angajat al Fundatiei sa întocmeasca ordonantele presedintiale semnate de Fundatie spre aprobare de catre instanta judecatoreasca pentru completarea statutului, conform legislatiei românesti în vigoare. Organigrama Fundatiei face parte integranta din statut si poate fi modificata pentru a putea fi realizat scopul Fundatiei. Fundatia, care conform legii – ordonantei Guvernului nr. 26 din 30 ianuarie 2000 – va avea un Consiliul Director cu persoane angajate de presedinte, subordonate acestuia, format din sefii de serviciu. Presedintele impreuna cu Consiliul Director se va ingriji de bunul mers al FIR ajutand si conlucrand in consens cu regulile stabilite de FIR. Fundatia va avea o Comisie de Cenzori formata din 15 membri astfel: 12 reprezentanti de la toate religiile, un Director General si doi Directori Adjuncti care se vor alege pe doi ani la Conferinta Internationala Constitutiva si ulterior în Conferinta Generala. Rapoartele vor fi aduse la cunostinta Consiliului Director al Fundatiei imediat ce se va constata vreo greseala pentru a fi remediata imediat. În cazul în care greselile nu au putut fi remediate sau sunt iremediabile, acestea vor fi aduse la cunostinta Consiliului Executival Conferintei Generale si ulterior în Conferinta Generala pentru a se lua masuri si a se evita ulterior diversele greseli ce pot aparea pe parcurs, astfel încât sa nu fie prejudiciat scopul fundatiei si imaginea acestuia. Consiliul de Administrare, Consiliul Director al Fundatiei va avea grija prin toate mijloacele cu toate serviciile, sa duca la realizarea scopului Fundatiei.

        B. Consiliului de Administratie al Fundatiei Tezaurul Sacru al Religiilor.

  Managementul, planificarea, organizarea, salarizarea si angajarea salariatilor, precum si activitatea de finante-contabilitate, etc. vor fi asigurate de Consiliul de Administrare al Fundatiei din care face parte si Secretarul General al FIR, impreuna cu sefii serviciilor conform organigrama. Consiliul de Administratie al Fundatiei nu se va amesteca in problemele internationale de conciliere interreligioasa ale FIR. Pentru a fi operativ, Consiliul de Administratie al Fundatiei poate semna actele ce emana de la Fundatie inainte de intrunirea lunara FIR, avand insa obligatia informarii permanente a Forumului cu privire la toate actiunile desfasurate. Urmatoarele tipuri de activitati pot fi supuse semnarii directe de catre Consiliul de Administratie al Fundatiei:

  • Probleme economico-financiare;
  • Probleme administrative, de organizare si salarizare a personalului;
  • Probleme de reprezentare juridica a Fundatiei;
  • Probleme de proiectere, construire si modernizare, dotare a sediilor FIR si a membrilor acestuia;
  • Probleme comerciale, de productie, de desfacere si aprovizionare;
  • Probleme de paza si transport al personalului FIR si altele;

  Eventualele neconcordante aparute se vor rezolva impreuna cu conducerea FIR pe cale amiabila si cat mai urgent posibil, pentru ca scopul Fundatiei sa poata fi astfel implinit in mod corect, pasnic si armonizat cu invatatura divina.

  Consiliul Executiv, Biroul Executiv si Comitetul Operativ vor coordona, îndruma, activitatea Consiliului de Administratie. Controlul intern se va realiza de Consiliul de Conciliere.

  RELIGIILE SI TEXTELE LOR SACRE

        1. HINDUISM – Ramayana, Bhagavad Gîta (India)

        2. JAINISM – Canonul cartii creatori de HI (fiorduri) sau Thirtankaras (India)

        3. ZOORASTRISM – Gatele (Gathas), Yasnele, Budahisn (India)

        4. BUDISMUL (India) - Lankavatara Sutra

  BUDISM ZEN = Sutrele manuale Surangama Sutra - Lotus Sutra (Japonia)

        5. SIKHISMUL – Adi Guru Granth Sahib (India)

        6. CONFUCIANISMUL – Filozofia lui Confucius, Lun yii si cele cinci carti îndreptate de Confucius (China + Japonia)

        7. TAOISMUL – Cartea despte TAO si TE (China)

        8. SINTOISM – Kojiki si Nihongi (Nihonshoki) (Asia Mica)

        9. BRAHMANILOR – Vedele, Brahmanele, Upanisadele, Legea lui Manu, Aranyacele, Puranele (India)

        10. IUDAISM – Tanah, Talmud, Cabala, Numerologie (Israel)

        11. ISLAMISM – Sumiti si Sufism – Coranul Statele arabe – Shi’iti – Coranul si Hadith

        12. CRESTINISMUL – Sfânta Scriptura, Sfânta Traditie

  • ortodocsii (rusii, românii, bulgarii, grecii, iugoslavii)
  • ortodocsii gregorieni (armenii)
  • ortodocsii copti (Etiopia si Egipt)
  • catolici, greco-catolici, romano-catolici, unitarieniCopyright © 2007 - undatia "Tezaurul Sacru al Religiilor"