Acasa
Introducere
Statut
Proiect FIR
Actiuni
Curriculum
Corala Mundi
Festivitati
Venituri
Aprecieri
Recunostinta
Contact
Forum
CãutareCãutare   Lista membrilorLista membrilor   Grupuri de utilizatoriGrupuri de utilizatori   ÎnregistrareÎnregistrare 
 ProfilProfil   Mesaje privateMesaje private   AutentificareAutentificare 

      Fundatia nu isi asuma raspunderea pentru continutul articolelor publicate.
      Pentru acestea sunt responsabili doar autorii, in concordanta cu legea presei.
      Publicarea scrisorilor de la cititori sau a mesajelor din Forumul de discutii se face in virtutea libertatii de opinie si expresie a acesteia.
      Punctul de vedere si ideatica scrisorilor si mesajelor afisate nu coincid in mod necesar cu cele ale redactiei.


      Forumul este creat pentru a ne informa reciproc despre spiritualitate, actiuni civice, sociale, sanatate, cultura, stiinta, etc.
      Va asteptam la fiecare subiect cu intrebari, clarificari, sugestii, informatii de specialitate.
      Pentru a adauga mesajul dumneavoastra folositi parola de inregistrare.

Fundatia “Tezaurul Sacru al Religiilor”

Biserica Madona Dudu, din Craiova

 
Creazã un subiect nou   Rãspunde la subiect    Pagina de start a forumului sacredtreasure.org -> 11. Profetii & Minuni
Subiectul anterior :: Subiectul urmãtor  
Autor Mesaj
admin
Site Admin


Data înscrierii: 04/12/2007
Mesaje: 10

MesajTrimis: Mar 03 18, 2014 5:03 pm    Titlul subiectului: Biserica Madona Dudu, din Craiova Rãspunde cu citat (quote)

Sursa Graziella Comsa
Biserica Madona Dudu din Craiova
n centrul oraşului Craiova, n imediata apropiere a Muzeului de Istorie, se află o frumoasă biserică, unde credincioşii vin cu mic cu mare pentru a se nchina la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului. Biserica Madona Dudu, aşa cum a fost denumit acest sfnt locaş, cunoscută mai ales sub denumirea de Catedrala Maicii Domnului din Craiova, se spune că este nconjurată de cmpuri energetice. Aici a funcţionat primul spital de alienaţi mintal din Craiova şi tot n această locaţie este atestată documentar prezenţa primei şcoli de cntăreţi din Craiova.
Ecaterina Pop
Găsită ntr-un dud
Numele acestei biserici se leagă de o mică povestioară. Pe locul unde se găseşte astăzi biserica se afla odinioară o livadă unde cei mai mulţi dintre negustorii care veneau să şi vndă marfa n Craiova se odihneau la umbra duzilor. ntr-o bună zi, un negustor evreu, aflndu-se sub umbra unui dud din livadă, a văzut o icoană cu o lucire ca de aur printre crengile copacului.
Evreul a luat-o cu gndul spre a o vinde, a ascuns-o n podul unei case, dar cnd să meargă cu ea la trg, icoana nu se mai afla acolo, iar el s-a mhnit creznd că cineva a furat-o.
Nu după mult timp, evreul, aflat n aceeaşi livadă pentru a se odihni, a găsit iarăşi icoana, n acelaşi dud, unde o descoperise şi prima oară. A luat-o şi s-a dus direct la trg să o vndă, nsă icoana se făcu nevăzută dintr-o dată. Ducndu-se iarăşi n livadă, văzu iarăşi n acelaşi dud icoana, de parcă nimeni nu o clintise de acolo.
Vestea cu negustorul şi icoana se răspndise, iar proprietarul livezii, un mare boier al vremii, hotăr să construiască o biserică nchinată Maicii Domnului, convins fiind că este o minune a ei. De atunci, biserica ar purta hramul Maica Precista de la Dud, nume care s-a latinizat mai trziu, devenind "Madona Dudu", data cinstitului praznic fiind fixată n ziua Adormirii Maicii Domnului, pe 15 august.
Aşa s-a născut Biserica Madona Dudu din Craiova. Prima atestare documentară apare n anul 1758, cnd pe locul vechii biserici din lemn se construieşte o alta mai mare, zidită din piatră, de doi boieri, Constantin Fotescu şi Hagi Ion Gheorghe. A fost construită n stil brncovenesc, cu abside pentru strane, avnd trei turle: una deasupra naosului şi două deasupra pronaosului.
n jurul bisericii s-au construit chilii, care aveau să devină sălaşul primului spital de alienaţi mintal din Craiova, bolnavi care, pe lngă odihnă, primeau hrană din veniturile bisericii.
De la zidirea sa şi pnă astăzi, biserica a fost supusă multor restaurări şi ncercări ale vremii, războaie şi asedieri. n anii 1800-1801, ntreaga Craiovă a fost incendiată de către turci, inclusiv biserica Madona Dudu, nsă icoana Maicii Domnului a fost singura care a scăpat vie şi nevătămată, de parcă niciun incendiu nu o atinsese.
Biserica Madona Dudu a fost pe rnd loc de săvrşire al slujbelor de către episcopi, sălaşul Spitalului de alienaţi mintal, locul unde a funcţionat şi prima Şcoală de cntăreţi din oraş, unde a fost popularizată muzica psaltică de origine bizantină n Biserica din Oltenia. Tot aici a funcţionat apoi o Şcoală pentru fete cu profil de ţesătorie, iar astăzi n vechea clădire a sanatoriului, de lngă biserică,functionează Colegiul Naţional Gheorghe Chitu, adică fostul Liceu Pedagogic.
Icoana Maicii Domnului făcătoare de minuni
Singura care a rămas intactă de la nceputurile bisericii Madona Dudu este icoana aceasta, care a atras atenţia multor cercetători, specialişti şi oameni veniţi din toate colţurile ţării şi ale lumii. Icoana a trecut prin multe ncercări, scăpnd neatinsă din incendiul care a mistuit biserica, fapt pentru care preoţii şi de atunci şi de astăzi cred cu tărie că icoana este făcătoare de minuni.
Locuitorii Craiovei se simt protejaţi de această icoană şi toţi cei care păşesc pragul bisericii spun că este un adevărat miracol şi că Fecioara i-a ajutat ori de cte ori i s-au rugat.
Feţele bisericeşti spun că orice icoană poate, teoretic, să facă minuni, iar puterile lor se trag din faptul că sunt sfinţite nainte de a intra n biserică. n ceea ce priveşte icoana Maicii Domnului de la Catedrala Episcopală Madona Dudu, se pare că este ceva mai mult.
n anul 2004, un grup de 45 de cercetători de la Institutul Oxford a poposit la Craiova special pentru a măsura cmpurile energetice pe care le emană icoana. Aceştia au rămas uimiţi de ce s-a putut ntmpla, aparatele lor o luaseră razna, iar reacţia lor a fost "Este aproape vie!"
Icoana Maicii Domnului de aici a plns aproape o săptămnă cu lacrimi de mir n acelaşi an şi la fel de interesant este că, din spusele preoţilor, ea nu poate fi fotografiată tot timpul. Celor care au ncercat să o fotografieze, li s-a şters filmul fără nicio explicaţie logică. Un alt lucru interesant cu icoana este că nu poate fi mutată din acel loc.
Astăzi, biserica este paraclis mitropolitan. n pronaosul bisericii este nmormntat poetul Vasile Crlova. Biserica Madona Dudu a fost declarată monument istoric .
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat Trimite un mesaj
Afiºeazã mesajele pentru a le previzualiza:   
Creazã un subiect nou   Rãspunde la subiect    Pagina de start a forumului sacredtreasure.org -> 11. Profetii & Minuni Data este GMT + 3 Ore
Pagina 1 din 1

 
Mergi direct la:  
Nu puteþi crea un subiect nou în acest forum
Nu puteþi rãspunde în subiectele acestui forum
Nu puteþi modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteþi ºterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteþi vota în chestionarele din acest forum